El salari mínim espanyol pujarà més d’un 3% l’any que ve.
El salari mínim espanyol pujarà més d’un 3% l’any que ve
El Salari Mínim Interprofessional (SMI) pujarà el 2018 més del 3% i fins a un màxim del 7%, segons fonts pròximes a les consultes que tanca aquests dies la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, amb la patronal i els sindicats. A hores d’ara de l’any passat, la necessitat de comptar amb el suport del PSOE per aprovar el sostre de despesa va portar al Govern a acceptar una pujada del 8% de l’SMI, la més gran en 30 anys.
Així, es va passar dels 655,2 euros al mes als 707,6 euros actuals, un increment considerable, però inferior al que demanaven els sindicats, que reclamaven que la quantia del salari mínim fora de 800 euros en 2017, per superar els 1.000 euros el 2020. D’aquesta manera, s’arribaria al 60% del salari mitjà, tal com recomana la Carta Social Europea. Segons l’última Enquesta de Població Activa (EPA), el salari mitjà brut mensual a Espanya és de 1.878 euros, el que posaria el SMI en uns 1.126 euros bruts al mes.
Des d’UGT i CCOO van considerar la pujada d’aquest any un avanç insuficient i van rebutjar de manera categòrica el procediment emprat per l’Executiu, que va forjar el pacte amb els socialistes sense comptar amb les organitzacions sindicals i empresarials.
Ara, però, fonts properes a les negociacions expliquen que Báñez ja ha tancat consultes tant amb Pepe Álvarez (UGT) i Unai Sordo (CCOO) com amb el president de la CEOE, Joan Rosell, i, encara que la discreció és màxima, si llisquen una pujada del SMI superior al 3% i que no sobrepassi el 7%.
Per fer-nos una idea, abans de la pujada històrica de 2017, els augments prou feines van aconseguir el 0,5% el 2015 i l’1% el 2016, per la qual cosa una alça superior al 3% per 2018 representaria un avanç important, tot i que encara ens situaríem lluny de països de l’entorn com França o Bèlgica, amb SMI superiors o propers als 1.500 euros.
Els sindicats no volen agafar-se les mans i, per això, no donen xifres i es limiten a demanar un “important increment” de l’SMI que reflecteixi el creixement econòmic en la recuperació dels salaris. Aquesta setmana es reuneix la taula per la qualitat en l’ocupació i s’espera que el Consell de Ministres aprovi la pujada en la seva última reunió de l’any, el dia 29, o bé la endavant una setmana, al proper divendres, 22 de desembre.
(El Mundo, 2017.12.12)