El 40% dels contractes indefinits no sobreviu més d’un any.
El 40% dels que se signen no arriba a l’any, segons un estudi publicat al bloc econòmic Res és gratuïta. En els últims anys, la firma de contractes fixos creix, fins i tot, més que la dels temporals. S’acosta al rècord d’aquest tipus de contractes que es va aconseguir en 2007. No obstant això, aquesta dada té una cara b: també en ells hi ha inestabilitat i precarietat, com destaquen Marcel Jansen, Florentino Felgueroso i José Ignacio García-Pérez.
Aquest trio d’economistes porta temps estudiant les dinàmiques de la contractació a Espanya partint de l’EPA i de les xifres de la Seguretat Social. Fins ara s’havien centrat en els temporals, a la puixança dels que són de molt curta durada (una setmana o menys) i en com cada vegada és necessari passar més temps com a temporal i signar més contractes eventuals per accedir a un de fix.
Ara han fet un pas més i s’han centrat en els indefinits. La conclusió a la qual arriben, amb dades de 2014 i 2016, és que amb ells no s’accedeix a l’estabilitat laboral: un 40% no sobreviu més enllà d’un any i també han vist que d’aquests, sis de cada 10, es rescindeixen per acomiadament. Un altre fet que destaquen els investigadors és que “les taxes de supervivència creixen amb l’antiguitat”, fins arribar al 90% dels treballadors amb més de tres anys a l’empresa.
Entre les possibles explicacions que ofereixen els autors, que no es decanten per cap perquè “requereixen ser estudiades amb rigor”, apareixen “la normativa contractual actual o els incentius a la contractació [bonificacions], fins a les que poden basar-se en el fet que les empreses no trobin candidats adequats per mantenir relacions laborables estables en l’actual context de canvi tecnològic “.
També al·ludeixen a que la seva investigació “posa en dubte la imperiosa necessitat que hi hagi diferències entre contractació temporal i indefinida”. Els tres economistes són partidaris del contracte únic i també d’un càstig, a través d’un bonus-malus en les cotitzacions a la Seguretat Social, per a aquelles empreses que abusin de la contractació temporal.
(El País, 2018.03.13)