Les plataformes de préstecs participatius ja financen a pimes.
El crowdlending ve a democratitzar la sindicació bancària “, oferint-se a qualsevol la possibilitat de finançar a empreses de l’economia real a canvi d’una rendibilitat mitjana d’entre el 4% al 7%, explica Eladio Delgado, president de l’Associació de CrowdLending Espanyola ( ACLE).
Aquesta agrupa i representa a una dotzena de les principals plataformes d’intermediació financera que, a través d’internet, capten fons d’inversors particulars, professionals i institucionals per prestar diners a persones o companyies. Una alternativa al finançament bancari que estan aprofitant especialment les pimes espanyoles, que troben aquí crèdits més àgils i flexibles, encara que usualment a un preu (7% d’interès) una mica superior al bancari, com a complement al préstec tradicional. I, per primera vegada en 2017, aquest ram de noves firmes financeres tecnològiques (fintech) va concedir ja 100 milions d’euros en finançament.
Un dels objectius amb què va néixer ACLE va ser el d’articular un diàleg amb el legislador i els supervisors després de l’aprovació de la Llei de Foment del Finançament Empresarial de 2015, que va regular les Plataformes de Finançament Participativa (PFP), a les quals la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha concedit ja 24 llicències. “La llei va ser excel·lent en el seu moment, però la realitat ha atropellat amb la llei i amb tot. Estem fent servir un vestit d’esquí per fer busseig de profunditat “, il·lustra Maria Gràcia Ros de Casas, fundadora de RDC Advocats i assessora legal a ACLE.
A hores d’ara, Europa desenvolupa un reglament del mercat de capitals que busca impulsar el finançament alternativa mentre a Espanya es baralla actualitzar la normativa de 2015. ACLE reclama que a més de a les plataformes de préstecs directes, la CNMV ofereixi autoritzacions a què financen circulant de pimes mitjançant descompte de pagarés o bestreta de factures.
(Cinco Días, 2018.05.16)