El greuge dels assessors amb l’IVA: gratuït per a fons i un 21% a particulars.
La democratització de l’assessorament, la pèrdua d’influència de la gran banca, els consells precisos per a tots … Aquests eren alguns dels missatges que es van llançar amb la creació d’un nou actor en el mercat: les empreses d’assessorament financer (EAFI) . Amb un estatus inferior a les agències i les societats de valors -aquestes tenen accés als diners, a diferència de les eafis-, la seva missió principal és aconsellar i guiar a particulars i societats en les seves inversions financeres.
La posada de llarg va ser a inicis de 2009, a través d’una circular de la CNMV que concretava la definició reflectida en la primera edició de la directiva europea sobre mercats i instruments financers MiFID. Vuit anys després, l’èxit deixa bastant que desitjar, amb un total de 166 a tancament de juny. La seva quantitat està estancada des de les 162 del segon trimestre de l’any passat.
La segona derivada va arribar uns anys més tard, quan una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea va fallar al març de 2013 que els assessors de les institucions d’inversió col·lectives, ja siguin fons o societats d’inversió de capital variable (SICAV), estaven exempts de pagar l’impost de valor afegit (IVA). A Espanya tributen al tipus general del 21%.
En la decisió s’indica una directiva europea que especifica que està exempta d’aquest impost “la gestió de fons comuns d’inversió definits com a tals pels Estats membres”.
La sentència conclou que “els serveis d’assessorament sobre inversió en valors mobiliaris prestats per un tercer a una societat d’inversió de capitals o gestora d’un fons d’inversió estan compresos en el concepte de gestió de fons d’inversió”. Per això, no cal que se’ls apliqui l’IVA. Una consulta a la Direcció General de Tributs espanyola de 2015 ratifica aquesta situació.
Fonts del sector reconeixen que aquesta major càrrega impositiva suposa en la pràctica una discriminació per al particular que vol utilitzar els serveis d’una EAFI. Una solució és posar fi a aquest greuge comparatiu i canviar la legislació perquè també estiguin exempts de pagar l’IVA dels petits inversors usuaris de eafis.
Des Economistes Assessors Financers, presidit per David Gassó Puchals, organisme del Consell General d’Economistes, s’ha demanat que els clients puguin deduir les despeses d’assessoria en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) o part dels mateixos. El mateix ha sol·licitat l’Associació Espanyola d’Empreses d’Assessorament Financer (Aseafi), segons va publicar El Economista.
(Cinco Días, 2017.10.03)