Els alts directius no tindran registre diari de la jornada laboral.
Els alts directius no tindran registre diari de la jornada laboral
El personal d’alta direcció està “completament” exclòs de l’obligació del registre diari de la jornada laboral que va entrar en vigor diumenge. Així ho va aclarir ahir el Ministeri de Treball en una Guia que va publicar per tal d’aclarir els nombrosos dubtes que tenen les empreses sobre l’aplicació de la nova obligació. Estan per tant excloses les relacions laborals de caràcter especial que regula l’Estatut dels Treballadors en el seu article 2. 1a). És a dir, consellers i personal amb contracte mercantil i els que tinguin contracte d’alta direcció especial.
Comandaments intermedis. En canvi, sí s’ha de registrar la jornada laboral de treballadors que no sent estrictament personal d’alta direcció (comandaments intermedis, càrrecs de confiança o amb exercici d’especials responsabilitats), tenen pactat un règim de lliure disponibilitat del temps de treball o forma part dels seus obligacions contractuals seva plena disposició horària per al cabal compliment de la seva activitat professional.
Treball explica que aquest registre dels comandaments intermedis es realitza “sota la premissa que després d’aquestes modalitats no s’amaguen situacions d’abús de dret”, sense perjudici de l’acreditació del seu temps de treball mitjançant el pacte de disponibilitat horària. Aquest control tindrà en compte, afegeix la Guia, que “la retribució obtinguda pel treballador ja compensa de manera proporcionada aquesta major exigència de temps de treball”. És a dir, que aquests càrrecs podran sobrepassar la jornada màxima, estipulada en 40 hores setmanals. Per tal de que reflectir aquestes consideracions, “seria recomanable que la capacitat d’autoregulació dels subjectes col·lectius mitjançant negociació col·lectiva o acord d’empresa deixés constància d’aquesta circumstància per evitar situacions indiciàriament abusives o desproporcionades”, apunta el Ministeri.
Autònoms. Tampoc hi ha obligació de registre horari d’autònoms i socis treballadors de cooperatives, ja que es tracta de relacions o prestacions de treball excloses de l’àmbit d’aplicació de l’Estatut dels Treballadors. Socis de cooperatives. Quant als socis de cooperatives, la Guia recorda que tenen relació societària i que han autoregular la seva jornada.
Contractes a temps parcial i mòbils. Hi ha dos col·lectius que ja comptaven amb un règim específic de registre de jornada, prossegueix la Guia, que el mantenen: els treballadors amb contracte a temps parcial i els anomenats treballadors mòbils (determinats transports per carretera), treballadors de la marina mercant i els que realitzen serveis d’interoperativitat transfronterera en el transport ferroviari.
Flexibilitat i teletreball. La Guia també aclareix que, en el cas de la distribució irregular de jornada o la flexibilitat del temps de treball, dins dels límits legals, “el registre de jornada no constitueix un impediment a la seva continuïtat o ampliació”, ja que “garanteix l’acomodació a les necessitats empresarials i als interessos de conciliació “.
En el cas del teletreball, segons recorda el Ministeri, ha fórmules que asseguren el registre de la jornada de forma telemàtica. Com a exemple, Treball assenyala que, ja que es poden donar variacions en la jornada diària de treball, s’haurà de ponderar i globalitzar el registre diari de jornada exigible en tot cas en les seqüències superiors a la jornada diària.
Si un registre horari computa excessos de jornada, no s’ha d’interpretar com a treball extraordinari o per sobre del pactat si, en analitzar els altres dies del mes, queda acreditat el compliment de la jornada mensual ordinària establerta.
(Cinco Días, 2019.05.14)