Els majors de 65 anys actius podran cobrar el salari i tota la pensió.
Báñez planteja al Congrés dels Diputats que els assalariats i els autònoms sense empleats puguin beneficiar-se de la proposta.
La ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, proposa que els treballadors que segueixin en actiu, després de la jubilació, puguin fer compatible el salari amb el cobrament de tota la pensió.
Báñez va fer aquest plantejament durant la seva intervenció, ahir, a la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo, que aborda la reforma del sistema públic de pensions perquè sigui viable en el futur.
La ministra va fer aquesta proposta dins de les mesures que està estudiant el Govern per incentivar la prolongació voluntària de la vida laboral del treballador. També ho va denominar “envelliment actiu, que ajudarà a reforçar la contribució del sistema” mitjançant la prolongació de la vida laboral.
Báñez va plantejar aquesta mesura per a tots els assalariats i els autònoms, encara que aquests últims no tinguin empleats. Actualment, la prolongació de la vida laboral en el sistema de la Seguretat Social està així: els treballadors que segueixin actius després de l’edat de jubilació poden cobrar la meitat de la pensió, al costat del salari, si treballen a temps parcial.
Una altra modalitat que ja està vigent són els treballadors que continuen en el mercat laboral després de l’edat de jubilació sense cobrar la pensió. A canvi, quan percebin la prestació tindran la quantia de la mateixa, augmentada en un 2% addicional per cada any que segueixin treballant, si, prèviament, han cotitzat almenys 25 anys a la Seguretat Social. L’increment addicional de la prestació és del 2,75%, si han contribuït a la Seguretat Social entre 25 i 35 anys. La renda s’eleva un 4% més per cada nou any de cotització com a actiu després de l’edat de jubilació, si el beneficiari ha cotitzat prèviament 37 anys.
Des que el 2013 van entrar en vigor aquests increments de la pensió, que van ser establerts en la reforma de 2011, els treballadors de manera que la Seguretat Social diu “jubilacions actives” han passat des 9.000 a 40.000, el 2017. El 84% dels mateixos són autònoms.
El desastre de la crisi
Aquest fenomen es deu al fet que molts assalariats van perdre el seu treball en la depressió econòmica i han optat per establir-se pel seu compte per completar la cotització que en el futur li proporcioni més pensió. Des de l’1 de gener, només els empresaris autònoms amb empleats que segueixin treballant tenen dret a cobrar tota la pensió compatible amb una retribució. Precisament, perquè la jubilació de l’empresari no suposi que els seus empleats es quedin sense feina.
Vol saber el millor pla de pensions per començar a invertir? Feu clic aquí.
En aquest context, Báñez va plantejar ahir que el treballador que segueixi en actiu després de l’edat legal de jubilació pugui fer compatible la percepció del salari amb la totalitat de la prestació, inclosos els autònoms que no tenen assalariats. Aquest any, l’edat legal de jubilació està en 65 anys, si el treballador ha cotitzat 36 anys i sis mesos o més. O en 65 anys i sis mesos si el beneficiari ha contribuït a la Seguretat Social menys de 36 anys i sis mesos.
Els objectius de la Seguretat Social amb aquesta mesura són diversos: el primer és mantenir al treballador en el mercat laboral i incrementar l’activitat econòmica i els ingressos de cotitzacions i fiscals, per a Hisenda. Cal recordar que les persones grans que segueixen treballant i les empreses que els fan servir només paguen un 8% de la base, en concepte de “contribució solidària” a la Seguretat Social.
En tot cas, la proposta de Báñez per incentivar la jubilació activa succeeix a la que ja va fer el passat 15 de gener. Com va publicar EXPANSIÓ, la ministra va proposar al Congrés dels Diputats que el treballador pugui ampliar, de forma voluntària i a tota la vida laboral, el període de cotització exigit per calcular la quantia de la pensió. Fins i tot, amb la possibilitat de descartar els cinc pitjors anys de contribució per a no minvar la pensió.
L’objectiu d’aquesta mesura és, sobretot, afavorir als treballadors que es van quedar sense feina en els últims anys de la seva vida laboral. És a dir que les llacunes de cotització produïdes en aquest període puguin ser compensades per les contribucions que van realitzar en els primers exercicis de la seva vida laboral o, fins i tot, a la meitat, quan en molts casos van percebre els salaris més alts.
Davant la Comissió del Pacte de Toledo, la ministra va anunciar també que totes les empreses rebran la història de cotització dels seus treballadors. El projecte és començar amb 900.000 companyies, la majoria d’elles amb més de 10 treballadors. Al costat d’això, el Govern enviarà a tots els treballadors una informació més completa que l’actual de la vida laboral. Es tracta d’incloure la cotització, les empreses per les quals ha passat, incloent gràfics. Igualment, la Seguretat Social ha d’informar a l’instant als pensionistes, en el seu telèfon mòbil, del moment de l’ingrés de la seva prestació en el banc.
Expansión.