Els tribunals frenen les multes d’Hisenda pels béns a l’estranger.
Els tribunals frenen les multes d’Hisenda pels béns a l’estranger
L’últim revés judicial a l’Agència Tributària acaba de asestarlo el Tribunal Econòmic Administratiu Regional (TEAR) de Castella i Lleó. El cas abordat és el d’un jove que el 2013 va presentar voluntàriament el model 720 declarant posseir 98.168 euros en un compte obert a Itàlia. En els seus comprovacions, però, la inspecció va detectar que, a finals de 2012, quan el compte comptava amb 46.000 euros, es va registrar una transferència de 6.000 euros més que va deixar el saldo a 52.000 euros a tancament de l’any. Una xifra que, per només 2.000 euros, la qual canviava tot ja que la norma obliga a presentar el model 720 si se superen els 50.000 euros a l’estranger. El fisc va acusar el jove de presentar la declaració fora de termini, en entendre que havia d’haver donat part ja en 2012.
Com a conseqüència, l’Agència Tributària va posar en marxa el dur sistema sancionador aplicat als que no s’adonen dels seus béns i drets fora d’Espanya, o es demoren en fer-ho. Aquest implica considerar com a guany patrimonial no justificada els béns no declarats, sense termini de prescripció, imposar una sanció del 150% de la suma i aplicar multes de 5.000 euros per cada dada omesa, amb un mínim de 10.000 euros, o 100 euros (amb mínim de 1.500) si, com en aquest cas, es tracta d’un retard.
D’aquesta manera, Hisenda va requerir al contribuent el pagament de 19.944 euros per l’impost no abonat, 2.558 euros per interessos de demora i una sanció de 29.915 euros, és a dir, 52.417 euros en total. L’afectat va reclamar i va declarar a més que les quanties del compte eren donacions rebudes del seu pare per les quals s’havia tributat, si bé el fisc no va donar validesa al contracte exhibit i ha subratllat que la tributació no es va fer fins al 2015.
El cas és relativament conegut perquè va ser un dels exemples amb els que l’advocat de DMS Consulting Alejandro del Camp va il·lustrar la situació en la denúncia davant Brussel·les que va acabar motivant l’informe comunitari contra el model 720.
La gran novetat és que el TEAR de Castella i Lleó acaba d’anul·lar tant la liquidació com la sanció imposades pel fisc argumentant que aquest “no ha acreditat” que els fons fossin un guany patrimonial injustificada i afeándole que no hagi presentat ni una sola prova documental. El tribunal recorda que la Llei general tributària estableix que “en els procediments d’aplicació dels tributs qui faci valer el seu dret haurà de provar els fets constitutius del mateix” i que “l’Administració Tributària no gaudeix d’una presumpció omnímoda que li s’excusi de provar els fets que al·lega i reflectir documentalment “.
Així, per exemple, més enllà d’aquest últim sentència, el TEAR de València ha anul·lat dues multes, de 9.450 i 4.000 euros, per insuficiència de les proves aportades pel fisc, i el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha tombat altres 3, d’entre 5.500 i 5.800 euros, per falta de motivació o perquè l’Agència Tributària va trigar dos anys a iniciar un procediment sancionador que havia incoar en tres mesos. El cas més destacat fins ara havia estat el d’un taxista jubilat de Granada al que Hisenda li va requerir 442.000 euros després que, fora de termini, declarés comptar amb 340.000 euros a Suïssa.
El Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) va anul·lar la multa del 150% que se li havia imposat al·legant que la inspecció no va motivar la culpabilitat del contribuent ni la seva “intenció de defraudar”. Els advocats del pensionista han recorregut la sentència davant l’Audiència Nacional per demanar que a més de la multa de 254.000 euros se li eximeixi de pagar la liquidació de 188.000 euros que el TEAC sí va mantenir. Addueixen que la liquidació presenta la mateixa falta de motivació.
(Cinco Días, 2019.07.22)