La situació de les dones en el món laboral amb prou feines millora.
La situació de les dones en el món laboral amb prou feines millora
A poc a poc les dones espanyoles van guanyant terreny en la societat gràcies a un considerable esforç personal. L’interès per estudiar més enllà de l’obligatori, la capacitat d’emprendre creant noves empreses o registrant patents ha col·locat a les dones espanyoles al capdavant dels seus congèneres mundials només superades per les portugueses. Aquest considerable esforç personal ha tingut una petita recompensa.
En una mica més d’una dècada, Espanya ha aconseguit avançar un lloc i col·locar-se en el vuitè lloc del rànquing global de lideratge femení de l’IESE-Women in Leadership, encara que tot just aconsegueix el lloc 25 en lideratge empresarial.
Aquests són els resultats d’un estudi dirigit per les professores de l’IESE Núria Chinchilla, titular de la Càtedra Dona i Lideratge, i Esther Jiménez, també degana de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). En ell s’ha analitzat la posició de les dones en quatre dimensions: personal, política, empresarial i social, a partir de disset indicadors en 34 països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), comparant la situació actual amb la que existia en 2006.
Com sol passar quan s’analitza el paper de la dona en la societat, la referència continua liderada pels països nòrdics. Suècia, Islàndia i Noruega copen el podi. El segueixen amb el quart i el cinquè lloc, Eslovènia i França respectivament. Aquests dos també són els països en els quals el lideratge femení més ha avançat en l’última dècada. Després d’ells estan, Finlàndia (6), Portugal (7), Espanya (8), Bèlgica (9) i el Regne Unit (10).
A la cua, és a dir, els països amb menor lideratge femení dels 34 de OCDE analitzats són Turquia, Japó i Corea del Sud. Encara que on la situació s’ha deteriorat més ha estat a Hongria que perd 10 llocs respecte a la seva posició en 2006, Nova Zelanda que perd 9 i Àustria on el retrocés de lideratge de les dones li ha fet baixar 8 llocs en el rànquing.
Les dones espanyoles ocupen la millor posició, el segon lloc, quan s’analitza el lideratge personal que té en compte l’accés a l’educació, la formació superior el nombre de dones inventores i el d’empresàries.
També aconsegueixen una bona posició pel que fa a lideratge polític. Espanya és el setè país amb major nombre de dones al Parlament o liderant ministeris. Per davant hi ha els països nòrdics i Eslovènia. Però encara queda molt camí per recórrer en l’àmbit empresarial i social on la posició de les dones espanyoles descendeix fins als llocs 25 i 29 respectivament.
És a dir, el nombre de dones en els consells d’administració, les taxes de treball parcial involuntari o la desocupació femenina estan encara molt lluny dels que té les noruegues, sueques i irlandeses que copen el podi en aquest àmbit. A nivell global, l’informe I-WIL assenyala l’estancament en el nombre de dones mànagers, que a penes ha crescut una dècima en l’última dècada (del 4,4% el 2006 al 4,5% el 2018) i el persistent desequilibri entre homes i dones.
El lideratge social, en què Espanya obté la pitjor puntuació, és el que analitza el suport que reben les dones i l’impacte de les barreres que troben per integrar la seva vida personal, familiar i laboral, utilitzant indicadors com l’edat a la qual tenen el seu primer fill, la durada de la baixa de maternitat i paternitat, o la taxa d’escolarització dels nens de 3 a 5 anys. En aquest aspecte, la millor posició l’ocupen Israel, Regne Unit i França.
(Cinco Días, 2018.05.10)