L’IPC es modera al juliol al 2,2% gràcies a la menor pujada del preu dels aliments.
L’índex de preus de consum (IPC) s’ha situat al juliol en el 2,2% en taxa interanual, una dècima per sota del nivell marcat al juny per la menor pujada del cost dels aliments i de l’oci. Es confirma així la dada avançada fa uns dies per l’organisme estadístic. L’INE assenyala que en la moderació de la taxa interanual de l’IPC de juliol ha influït principalment el menor encariment dels aliments i begudes no alcohòliques (l’1,8%), especialment per la baixada dels preus de peix, marisc i olis, i també pel descens dels preus dels paquets turístics en relació al nivell de fa un any.
En concret, el preu del “oci i la cultura” s’ha reduït en l’últim any un 0,6%, “com a conseqüència, fonamentalment, que els preus dels paquets turístics augmenten aquest mes menys que el juliol del 2017”. A la banda contrària s’ha situat l’energia. El Ministeri d’Economia destaca que “els preus dels productes energètics es van incrementar al juliol el 11,2% interanual, 1,3 punts més que al juny, a causa, principalment, a l’acceleració dels preus de l’electricitat, de 2, 7 punts, fins al 8,1%, i, en menor mesura, a l’increment del preu del gas, de l’1,4%, després de la caiguda del 1,6% del mes anterior “.
Al juny, la taxa interanual de l’IPC va pujar dues dècimes, fins al 2,3%, a causa de l’encariment dels carburants i la gasolina. La inflació espanyola no se situava en un nivell tan alt des de l’abril de l’any passat, quan va registrar un 2,6%. Des de llavors es va anar reduint fins a marcar una taxa al gener del 0,6%. L’abril passat es va situar en l’1,1% i al maig va augmentar un punt, fins al 2,1%. Cal recordar que el maig passat el preu del petroli va fregar els 80 dòlars per barril de Brent, màxims des 2014, arran que el president dels Estats Units Donald Trump trenqués l’acord nuclear amb l’Iran.
Si s’exclouen els elements més volàtils, com els aliments frescos i l’energia, la inflació subjacent s’ha situat en el 0,9%, una dècima per sota del mes anterior. El diferencial continua així 1,1 punts percentuals.
Quant a l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH), que s’utilitza per comparar els preus amb altres països europeus, ha situat la seva taxa anual en el 2,3%, de manera que es manté respecte al mes de juny.
El comportament intermensual, de juliol sobre juny, els preus han marcat una caiguda del 0,7%. És el primer retrocés des del gener, quan va marcar un 1,1% menys. Destaca especialment el retrocés dels preus del vestit i el calçat (del 12,6%) a causa de les rebaixes estivals i dels aliments (del 0,7%), en concret de les fruites, els olis i els llegums i hortalisses.
(Expansión, 2018.08.14)