Preacord de Govern i sindicats per esmenar la reforma laboral.
El Ministeri de Treball i els sindicats CCOO i UGT han arribat a un “preacord” sobre una primera tanda de mesures per acabar amb el que el Govern de Pedro Sánchez ha qualificat dels punts més “lesius” de l’última reforma laboral. “S’ha tancat un primer bloc dins de la taula de treball del diàleg social, hi ha una proposta que donem per bona, i ara el que correspon és buscar les fórmules legals per aplicar-lo”, va assegurar ahir la secretària d’Acció Sindical de CCOO ., Mari Cruz Vicent. “Som partidaris que aquests canvis que hem negociat amb Treball es tramitin per la via més ràpida possible”, ha postil·lat Gonzalo Pino, secretari d’Acció Sindical d’UGT. Per la seva banda, fonts oficials del Ministeri de Treball van reconèixer “avenços molt favorables” en la negociació, però van evitar parlar d’un acord “completament oficial”.
Des dels sindicats expliquen que els canvis consensuats se centren en la ultraactivitat dels convenis col·lectius (perquè la vigència es prolongui mentre s’estigui negociant un de nou), la prevalença del conveni de sector sobre el d’empresa i el control horari de la jornada. També donen suport a una proposta per canviar l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors, de manera que les plantilles de les subcontractes tinguin les condicions laborals, inclòs el salari, equivalent als treballadors de l’empresa principal. Una reivindicació de la qual han fet bandera en els últims anys tant els sindicats majoritaris com el moviment de les cambreres d’hotel, les autodenominades kellys.
Així, han rebut el vistiplau sindical les propostes de Treball de “eliminar” el llindar del 15% de taxa d’atur per als ajuts als aturats de llarga durada -programes com el PAE o preparació, la jubilació forçosa, negociada per conveni i limitada als treballadors que ja tenen dret a rebre la prestació completa, i rebaixar als majors de 52 anys l’ajuda per a aturats que han esgotat la seva prestació.
Aquest principi d’acord certifica que la derogació parcial en la qual s’ha embarcat el departament de Magdalena Valerio no compta amb el suport de la patronal. A la taula del diàleg social sobre ocupació i relacions laborals, els representants de CEOE i Ce¬py-m’han mostrat el seu rebuig a la immensa majoria de les propostes que tenen a veure la derogació parcial de la reforma laboral.
Avui mateix, el consell confederal de CCOO té previst analitzar, entre altres qüestions, els canvis en regulació laboral que han negociat amb el Govern. “Hi ha coses que no poden esperar més”, van insistir ahir des de la formació d’Unai Sordo, profundament preocupats per la incertesa que envolta la durada de la legislatura. En els últims dies, els sindicats majoritaris han ficat pressió en públic a Treball perquè es posi en marxa la maquinària dels canvis en la legislació laboral. “Un cop hem donat l’OK a les mesures que prendre, demanem que es convoqui la mesa general del diàleg social i es ratifiqui l’acord. Som partidaris d’aprovar-via decret llei, perquè és la forma més veloç i perquè així veurem si compta amb el suport polític per a la convalidació i també qui es va oposar a reconduir el nostre marc de relacions laborals “, va resumir Pi.
Amb un acord en el qual la patronal brilla per la seva absència, el departament de Valerio ha d’afrontar el repte gens senzill d’aconseguir una majoria parlamentària que doni suport als canvis, convalidant els decrets llei o aprovant els projectes de llei corres-ponents.
(La Vanguardia, 2018.12.13)